Selecteer een pagina

Digitaal samenwerken zonder bemoeienis van Big Tech. Hoe doe je dat? Maak nieuwe keuzes en stap over!

Beginnen met een nieuw project met een ecologische grondslag is een perfect moment om te bepalen welke online programma’s of instrumenten je daarvoor wilt inzetten. Met in het achterhoofd de beweegredenen die Angel Matilla hieronder schetst, deed ik zelf onderzoek. Het resultaat zette ik in onderstaand schema.

Het lijkt een hele klus, maar als ik zo in een schema uiteenzet welke functionaliteiten ik zou willen en welke ik nu gebruik, valt het allemaal wel mee.

Ik begrijp ook wel dat ‘gratis’ niet bestaat en dat je in de meeste gevallen betaalt met jouw (privacygevoelige) data. Privacy heeft een prijs en ik ben ook zeker bereid om te betalen als ik er zeker van kan zijn dat mijn gegevens van mij blijven.

Ik zie negen verschillende pakketten. En vijf daarvan gebruik ik al. Sommige al vele jaren; ik ben ermee vertrouwd. Dat betekent dat ik er vier nog moet uitzoeken en voorleggen aan het kernteam. Dat maakt het werk al veel overzichtelijker.

Laten we volgend jaar eens kijken hoever we staan. Ik hoop te kunnen melden dat er weer een paar in gebruik zijn genomen.

Gelukkig zijn er velen met mij die ook met deze zoektocht bezig zijn. Dank voor al het werk dat gedaan is en waar we op voort kunnen bouwen! Kijk ook op deze werkwand:

Meer technische achtergrond informatie lees je in

Telegram

Berichtjes sturen naar groepen, kanalen en privéberichtjes. Lijkt op Twitter. Lokale netwerk is aardig in beeld gebracht via Telegram.

DuckDuckGo

Zoekmachine buiten Google om.

“De zoekresultaten zijn vaak wat verrassend, maar steeds beter.” – Wim van Bokhorst.

NextCloud

“Binnen NextCloud kun je met het juiste abonnement als teamleden synchroon in een document werken. De vraag is hoe vaak je dat nodig hebt… De (team)chatapp Talk is geïntegreerd… Als je voor NextCloud kiest heb je meteen een heel pakket andere functionaliteiten met apps die daarin verbonden zijn. Het is een serieus geïntegreerd alternatief voor de grote jongens.” – Wim van Bokhorst
 

Proton Mail

“De vraag is of mail inmiddels niet achterhaald raakt. Volgens mij heeft een goeie teamchatapp voordelen, omdat je op thema kunt communiceren. Anderen kunnen mee kijken, maar alleen wanneer ze daar tijd en interesse voor hebben.” – Wim van Bokhorst

LaPosta

Nederlands nieuwsbrieven programma. “Heel gebruiksvriendelijk met real time meekijken naar het openen en klikken op een verzonden nieuwsbrief.” – Henk Ploeger

WordPress

Ik bouw al minimaal 12 jaar websites met WordPress en, hoewel gevoelig voor hacken, werkt het prima. Zeker in combinatie met Divi thema bouwer. 

 

Brabantse Parel

Binnen Circuit Nederland digitaal betalen. Vooraf een bewuste keuze maken voor lokaal geld en lokale ondernemers.

CiviCRM

Koppeling voor crowdfunding en donaties op de website met CRM en vele extra functionaliteiten. Aanbevolen door GEN EU.

Freedom

Nieuwe belofte in Nederlandse webhosting, telefoon, internet en televisie. Ik heb er nog geen ervaring mee. Wel aanbevolen. ” Een partij die hoog scoort” – Wim van Bokhorst

Hoe ethisch en regeneratief zijn we online?

door Angel Matilla

Midden in het hart van de visie van de ecodorpbeweging staat het streven naar een regeneratieve levenswijze. We leven in communities waar we aandacht hebben voor de materialen waarmee we onze huizen bouwen, het voedsel dat we verbouwen en eten, de kleding die we dragen, de manier waarop we besluiten nemen en de tradities die we warm willen houden enzovoort.

Terwijl er een aspect is dat vaak over het hoofd wordt gezien. Misschien komt dat omdat het onderwerp een beetje te abstract is, of misschien zijn er teveel open eindjes. Even te googelen gaat ons gemakkelijk af, en ‘gratis’ aanbieders als Gmail of Google Drive te gebruiken, via Whatsapp berichtjes te sturen of toch maar via Amazon bestellen.

Vragen we ons niet af wat er met onze gegevens gebeurt wanneer we deze apps op onze telefoon of computer downloaden? Waar worden onze gegevens bewaard? En hoe is het mogelijk dat deze geweldige diensten gratis ter beschikking worden gesteld?

De meeste online diensten die we gewend zijn te gebruiken worden gehost en zijn eigendom van Amazon, Microsoft, Google, Apple of Facebook. Het grootste deel van hun inkomsten komt van Big Data verzamelingen en bijbehorende analyses. Door onze dagelijks gebruik van deze apps of websites zijn deze bedrijven in staat om een gedragsanalyse te maken die bijvoorbeeld werd gebruikt om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen. Lees (in het Engels)  influence the US election process.

Tevens hebben diensten zoals Facebook en Google ranking algoritmen die selecteren welk nieuws of zoekresultaten jij te zien krijgt en in welke volgorde waarmee filter bubbles en echo chambers worden gecreëerd. Deze algoritmen geven voorrang aan de dingen die we willen zien, omdat we zo meer geneigd zijn om deze app te blijven gebruiken. Tegelijkertijd beperkt het aard van dingen die we lezen en kijken, om daarmee de samenleving meer en meer te polariseren.

Als dat nog niet genoeg is, is er ook nog het feit dat dit soort diensten zorgen voor een lock-in effect; mensen worden er steeds meer afhankelijk van en beperken het algemene (en daarmee minder veerkrachtige) gebruik van onze online interacties.

Wanneer steeds meer mensen zulke diensten gebruiken, betekent dat meer opbrengsten voor de genoemde multinationals, die heel actief deelnemen aan lobbying and advocating om hun invloed aan te wenden om er zeker van te zijn dat er wetten worden aangenomen in hun voordeel. (Onthoud dat het gewoon op winst gerichte commerciële bedrijven zijn.) Ze willen zich ervan verzekeren dat ze ook invloed kunnen uitoefenen op het onderwijs van de toekomstige generaties (het is aannemelijk dat die gewoon doorgaan met het gebruiken van deze online producten).

Gelukkig zijn er alternatieven. Veel mensen hebben al jaren gewerkt om een Ethisch Internet met Free Open Source Software (FOSS) beschikbaar te stellen met recht op gebruik, te begrijpen, zich eigen te maken en software te delen voor iedereen. Deze rechten ondersteunen andere fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, en privacyrechten.

Aanvullend kan FOSS overal gehost worden. (Hosting betekent de plek waar de digitale data wordt bewaard en gebruikt).

Op het secretariaat van GEN EUROPE doen we al jaren onderzoek naar welke online programma’s ons Netwerk nodig heeft en hoe we kunnen zorgen voor een ethisch, Big-Techvrij alternatief.

We zijn heel blij dat we op het punt zijn gekomen dat we een uitgebreide collectie aan onze leden kunnen aanbieden onder de naam IT Toolbox. De toolbox bevat FOSS tools waaronder online berichtenservice, data opslag en data delen, het samenwerken binnen projecten, en zoveel meer!

Op het secretariaat van GEN EUROPE doen we al jaren onderzoek naar welke online programma’s ons Netwerk nodig heeft en hoe we kunnen zorgen voor een ethisch, Big-Techvrij alternatief.

Tenslotte ben ik me er bewust van dat het in gebruik nemen van deze tools soms een langzaam en frustrerend proces kan zijn. In vergelijking zijn er heel veel werknemers met Big Tech programma’s bezig en ontzettend veel ontwikkelaars dragen bij aan die producten. Dan kan het soms voelen alsof je een stap terug doet met de geboden alternatieve FOSS programma’s. Echter, ik hoop dat je dan weer denkt aan datgene wat hierboven is beschreven en dat het jou helpt in het integreringsproces.

Vandaag de dag zijn de functionaliteiten in veel van de FOSS tools heel indrukwekkend en op het secretariaat van GEN EU zitten we midden in het proces om echt 100% onafhankelijk van Big Tech te worden. We gebruiken de IT Toolbox ongeveer een jaar (november 2021) en we zijn trots dat we de volgende stap hebben bereikt richting een regeneratieve en ethische levenswijze.

Wil je ook deze stap met ons nemen? Neem contact op met
GEN EUROPE.

Met dank aan

Angel Matilla voor het boeiende webinar Break Free from Big Tech, georganiseerd door GEN-NL. Lees meer over de IT Toolbox van GEN EUROPE.

Vertaling van het artikel door Angel Matilla How ethical and regenerative are we online? 
Vrij vertaald uit het Engels door Catharina de Bruin.

Met dank aan Tjwan Oei (Infinite Inspiration) en Wim van Bokhorst (Part of Now) die namens de koplopersgroep van Circuit Nederland in 2021 een verkennend onderzoek naar Open Source alternatieven voor online samenwerkings applicaties deden. En deze bevindingen met mij wilden delen.