Selecteer een pagina
Wonen en werken in een Brabants ecodorp

Wonen en werken in een Brabants ecodorp

Ben je, net als wij, op zoek naar een geschikte locatie in Brabant om ecologisch te wonen, werken en leven?

Lees dan verder, en reageer als je je aangesproken voelt door dit concept. Mail catharinadeb @  gmail.com

 

Eco wonen, werken en leven

Primair doel

– Het creëren van een stressloze, bruisende en creatieve leefomgeving.

– Bewust, duurzaam, ecologisch. Vanuit het proces van innerlijke transitie voorbeeld zijn.

– Behoud van en onderwijs in oude ambachten door het geven van workshops en cursussen, alsmede intensieve uitvoering van diverse uiteenlopende ambachten.

Leef-/werkgroep

Het idee is om een leef-/werkgroep op te richten met een ecologische / biologische grondslag (zonder daarin door te slaan) en een cultuurhistorische benadering van arbeid en ambacht.

Hoe dit uiteindelijk zal worden ingevuld, zal af gaan hangen van de uiteindelijke samenstelling van de groep. Wij gaan er vanuit dat ieder mens anders is en elke samenstelling zijn eigen kenmerken met zich mee draagt.

Op een nader te bepalen landgoed / voormalige agrarische onderneming (regio Brabant/Baronie) wordt met de kerngroep een leefomgeving gecreëerd waar op langere termijn meerdere gelijkdenkenden aan zouden kunnen sluiten en aan mee kunnen werken, mits dat aansluit bij de dynamiek van de groep en de aanwezige ruimte.

In eerste instantie wordt er uitgegaan van 5 deelnemende huishoudens. Samenstelling van deze huishoudens staat niet vast.

Hoewel we het een leef-/werkgroep noemen, streven wij naar genoeg privacy voor elk huishouden. Een eigen woonunit met alle voorzieningen zal dan ook een streven zijn. Richtlijn is 30 – 35 m2 eigen privé vertrekken per persoon.

Ook al is dit misschien niet direct vanaf de start te realiseren. Er bestaat uiteraard wel de ambitie een of meer gezamenlijke ruimtes te realiseren.

 

Zelfvoorzienend

Hoewel zelfvoorzienend leven geen op zichzelf staand doel zal zijn binnen deze woongroep, zal er zeker gekeken worden naar alle mogelijkheden om het leven eco-bewust te houden. Zelf stroom, water en waterzuivering verzorgen, een voedselbos of ecologische groentetuin, behoren allemaal tot de mogelijkheden. Echter zal ook dit af gaan hangen van de dynamiek van de groep en de mogelijkheden die de groep zal hebben dit soort zaken te realiseren.

Mogelijkheden tot koop van vastgoed:

– Eventueel met ondersteuning van consultant.

– Hypothecaire inleg verwacht van deelnemers: vanaf € 100.000,- per huishouden. (hetgeen neer komt op een maandlast van +/- 500,- per maand)

– In eerste instantie wordt er uitgegaan van bestaande bouw op het perceel. Dit verspoedigt het proces en biedt vooral in het begin enige stabiliteit.

– Extra bouw van enkele (ecologische?) huizen wordt niet uitgesloten.

Mogelijke activiteiten binnen de groep

  • Biologische zelfpluktuin en voedselbos
  • Bijenhouderij/imker
  • Biologische bakker
  • B&B in ecologische huis/hutten/yurts/tiny houses
  • Biologisch restaurant/koffiehuis/theetuin en ontmoetingsplek
  • Ambachts- cursussen/workshops afhankelijk van aanwezige expertise
  • Smeedschool. Ambachtelijk leren smeden. Houtbewerking, werken met vers hout.
  • Loodsen en schuren. Collectieve werkplaats. Bouwplaats en reparatiewerkplaats
  • Verhuur woonruimte aan woongroep

(dit zijn slechts ideeën. Heb jij nog wat toe te voegen, laat van je horen)

    Recruitment van geïnteresseerden

    Voor dit concept zijn wij opzoek naar gepassioneerde deelnemers.

    Wil jij in aanmerking komen voor dit project? Stuur dan een mail naar catharinadeb @  gmail.com

    Wij zijn op zoek naar mensen die de passie voor ambachten met ons delen. En eveneens ecologisch verantwoord ondernemen als voorop gestelde doel hebben. De nadruk ligt op ondernemerszin, eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief vanuit de holistische permacultuur principes.

    Bovendien moeten deze mensen in staat zijn en welwillend genoeg zijn met de aankoop van het perceel binnen een jaar aan te vangen. Plannen maken kan iedereen, de uitvoering ervan blijft te vaak achter wegen. Dit willen wij voorkomen. De schouders eronder en er samen wat moois van maken.

    Geef bij de mail aan hoe jouw huishouden eruit ziet en hoe je denkt te passen binnen dit concept.

    Op aanmeldingen, vragen of opmerkingen, zal altijd worden gereageerd!

    Locatie

    Baronie, gemeenten Gilze en Rijen, Hulten, Molenschot, Alphen, Chaam, Baarle, Dongen, Oosterhout

    E-mail

    catharinadeb  at gmail.com

    Een beller is sneller

    0031 (0) 618076977

    Social media

    Digitale communicatiemiddelen

    Digitale communicatiemiddelen

    Digitaal samenwerken zonder bemoeienis van Big Tech. Hoe doe je dat? Maak nieuwe keuzes en stap over!

    Beginnen met een nieuw project met een ecologische grondslag is een perfect moment om te bepalen welke online programma’s of instrumenten je daarvoor wilt inzetten. Met in het achterhoofd de beweegredenen die Angel Matilla hieronder schetst, deed ik zelf onderzoek. Het resultaat zette ik in onderstaand schema.

    Het lijkt een hele klus, maar als ik zo in een schema uiteenzet welke functionaliteiten ik zou willen en welke ik nu gebruik, valt het allemaal wel mee.

    Ik begrijp ook wel dat ‘gratis’ niet bestaat en dat je in de meeste gevallen betaalt met jouw (privacygevoelige) data. Privacy heeft een prijs en ik ben ook zeker bereid om te betalen als ik er zeker van kan zijn dat mijn gegevens van mij blijven.

    Ik zie negen verschillende pakketten. En vijf daarvan gebruik ik al. Sommige al vele jaren; ik ben ermee vertrouwd. Dat betekent dat ik er vier nog moet uitzoeken en voorleggen aan het kernteam. Dat maakt het werk al veel overzichtelijker.

    Laten we volgend jaar eens kijken hoever we staan. Ik hoop te kunnen melden dat er weer een paar in gebruik zijn genomen.

    Gelukkig zijn er velen met mij die ook met deze zoektocht bezig zijn. Dank voor al het werk dat gedaan is en waar we op voort kunnen bouwen! Kijk ook op deze werkwand:

    Meer technische achtergrond informatie lees je in

    Telegram

    Berichtjes sturen naar groepen, kanalen en privéberichtjes. Lijkt op Twitter. Lokale netwerk is aardig in beeld gebracht via Telegram.

    DuckDuckGo

    Zoekmachine buiten Google om.

    “De zoekresultaten zijn vaak wat verrassend, maar steeds beter.” – Wim van Bokhorst.

    NextCloud

    “Binnen NextCloud kun je met het juiste abonnement als teamleden synchroon in een document werken. De vraag is hoe vaak je dat nodig hebt… De (team)chatapp Talk is geïntegreerd… Als je voor NextCloud kiest heb je meteen een heel pakket andere functionaliteiten met apps die daarin verbonden zijn. Het is een serieus geïntegreerd alternatief voor de grote jongens.” – Wim van Bokhorst
     

    Proton Mail

    “De vraag is of mail inmiddels niet achterhaald raakt. Volgens mij heeft een goeie teamchatapp voordelen, omdat je op thema kunt communiceren. Anderen kunnen mee kijken, maar alleen wanneer ze daar tijd en interesse voor hebben.” – Wim van Bokhorst

    LaPosta

    Nederlands nieuwsbrieven programma. “Heel gebruiksvriendelijk met real time meekijken naar het openen en klikken op een verzonden nieuwsbrief.” – Henk Ploeger

    WordPress

    Ik bouw al minimaal 12 jaar websites met WordPress en, hoewel gevoelig voor hacken, werkt het prima. Zeker in combinatie met Divi thema bouwer. 

     

    Brabantse Parel

    Binnen Circuit Nederland digitaal betalen. Vooraf een bewuste keuze maken voor lokaal geld en lokale ondernemers.

    CiviCRM

    Koppeling voor crowdfunding en donaties op de website met CRM en vele extra functionaliteiten. Aanbevolen door GEN EU.

    Freedom

    Nieuwe belofte in Nederlandse webhosting, telefoon, internet en televisie. Ik heb er nog geen ervaring mee. Wel aanbevolen. ” Een partij die hoog scoort” – Wim van Bokhorst

    Hoe ethisch en regeneratief zijn we online?

    door Angel Matilla

    Midden in het hart van de visie van de ecodorpbeweging staat het streven naar een regeneratieve levenswijze. We leven in communities waar we aandacht hebben voor de materialen waarmee we onze huizen bouwen, het voedsel dat we verbouwen en eten, de kleding die we dragen, de manier waarop we besluiten nemen en de tradities die we warm willen houden enzovoort.

    Terwijl er een aspect is dat vaak over het hoofd wordt gezien. Misschien komt dat omdat het onderwerp een beetje te abstract is, of misschien zijn er teveel open eindjes. Even te googelen gaat ons gemakkelijk af, en ‘gratis’ aanbieders als Gmail of Google Drive te gebruiken, via Whatsapp berichtjes te sturen of toch maar via Amazon bestellen.

    Vragen we ons niet af wat er met onze gegevens gebeurt wanneer we deze apps op onze telefoon of computer downloaden? Waar worden onze gegevens bewaard? En hoe is het mogelijk dat deze geweldige diensten gratis ter beschikking worden gesteld?

    De meeste online diensten die we gewend zijn te gebruiken worden gehost en zijn eigendom van Amazon, Microsoft, Google, Apple of Facebook. Het grootste deel van hun inkomsten komt van Big Data verzamelingen en bijbehorende analyses. Door onze dagelijks gebruik van deze apps of websites zijn deze bedrijven in staat om een gedragsanalyse te maken die bijvoorbeeld werd gebruikt om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen. Lees (in het Engels)  influence the US election process.

    Tevens hebben diensten zoals Facebook en Google ranking algoritmen die selecteren welk nieuws of zoekresultaten jij te zien krijgt en in welke volgorde waarmee filter bubbles en echo chambers worden gecreëerd. Deze algoritmen geven voorrang aan de dingen die we willen zien, omdat we zo meer geneigd zijn om deze app te blijven gebruiken. Tegelijkertijd beperkt het aard van dingen die we lezen en kijken, om daarmee de samenleving meer en meer te polariseren.

    Als dat nog niet genoeg is, is er ook nog het feit dat dit soort diensten zorgen voor een lock-in effect; mensen worden er steeds meer afhankelijk van en beperken het algemene (en daarmee minder veerkrachtige) gebruik van onze online interacties.

    Wanneer steeds meer mensen zulke diensten gebruiken, betekent dat meer opbrengsten voor de genoemde multinationals, die heel actief deelnemen aan lobbying and advocating om hun invloed aan te wenden om er zeker van te zijn dat er wetten worden aangenomen in hun voordeel. (Onthoud dat het gewoon op winst gerichte commerciële bedrijven zijn.) Ze willen zich ervan verzekeren dat ze ook invloed kunnen uitoefenen op het onderwijs van de toekomstige generaties (het is aannemelijk dat die gewoon doorgaan met het gebruiken van deze online producten).

    Gelukkig zijn er alternatieven. Veel mensen hebben al jaren gewerkt om een Ethisch Internet met Free Open Source Software (FOSS) beschikbaar te stellen met recht op gebruik, te begrijpen, zich eigen te maken en software te delen voor iedereen. Deze rechten ondersteunen andere fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, en privacyrechten.

    Aanvullend kan FOSS overal gehost worden. (Hosting betekent de plek waar de digitale data wordt bewaard en gebruikt).

    Op het secretariaat van GEN EUROPE doen we al jaren onderzoek naar welke online programma’s ons Netwerk nodig heeft en hoe we kunnen zorgen voor een ethisch, Big-Techvrij alternatief.

    We zijn heel blij dat we op het punt zijn gekomen dat we een uitgebreide collectie aan onze leden kunnen aanbieden onder de naam IT Toolbox. De toolbox bevat FOSS tools waaronder online berichtenservice, data opslag en data delen, het samenwerken binnen projecten, en zoveel meer!

    Op het secretariaat van GEN EUROPE doen we al jaren onderzoek naar welke online programma’s ons Netwerk nodig heeft en hoe we kunnen zorgen voor een ethisch, Big-Techvrij alternatief.

    Tenslotte ben ik me er bewust van dat het in gebruik nemen van deze tools soms een langzaam en frustrerend proces kan zijn. In vergelijking zijn er heel veel werknemers met Big Tech programma’s bezig en ontzettend veel ontwikkelaars dragen bij aan die producten. Dan kan het soms voelen alsof je een stap terug doet met de geboden alternatieve FOSS programma’s. Echter, ik hoop dat je dan weer denkt aan datgene wat hierboven is beschreven en dat het jou helpt in het integreringsproces.

    Vandaag de dag zijn de functionaliteiten in veel van de FOSS tools heel indrukwekkend en op het secretariaat van GEN EU zitten we midden in het proces om echt 100% onafhankelijk van Big Tech te worden. We gebruiken de IT Toolbox ongeveer een jaar (november 2021) en we zijn trots dat we de volgende stap hebben bereikt richting een regeneratieve en ethische levenswijze.

    Wil je ook deze stap met ons nemen? Neem contact op met
    GEN EUROPE.

    Met dank aan

    Angel Matilla voor het boeiende webinar Break Free from Big Tech, georganiseerd door GEN-NL. Lees meer over de IT Toolbox van GEN EUROPE.

    Vertaling van het artikel door Angel Matilla How ethical and regenerative are we online? 
    Vrij vertaald uit het Engels door Catharina de Bruin.

    Met dank aan Tjwan Oei (Infinite Inspiration) en Wim van Bokhorst (Part of Now) die namens de koplopersgroep van Circuit Nederland in 2021 een verkennend onderzoek naar Open Source alternatieven voor online samenwerkings applicaties deden. En deze bevindingen met mij wilden delen.

    Zes geheimen om samen te leven

    Zes geheimen om samen te leven

    Veel mensen willen samenleven in een community op het platteland, maar hoe ga je eigenlijk om met de uitdagingen?

    Er zijn vele mensen die in een groep willen leven, maar de uitdagingen om het daadwerkelijk te doen en succesvol gezamenlijk van het land te leven met andere mensen is toch een ander ding.

    Dit artikel geeft enkele waardevolle tips en informatie vanuit een community die al deze uitdagingen te boven is gekomen en in de praktijk heeft laten zien hoe deze droom van samenleven, hoewel een hele uitdaging, ook ontzettend bevredigend kan zijn.

    Er is niets wat zo betekenisvol voor ons is, net als voor de mensen van het Paititi Institute, dan in een ecologische duurzame groep leven die toegewijd is een persoonlijke transformatie en het helen van zowel onze innerlijke als uiterlijke landschappen.

    Paititi Institute for the Preservation of Ecology and Indigenous Culture is gesticht in 2010 vanuit een intrinsiek verlangen en ideaalbeeld dat onze wereldwijde menselijke familie collectief uiting kan geven aan een harmonieus, symbiotisch en vreugdevol bestaan met alle leven op deze planeet moeder Aarde.

    De traditionele wijsheid van onze voorouders die we van oudsher, al duizenden jaren bij ons dragen, zijn een lichtend voorbeeld geweest voor het herinneren, tot uitdrukking brengen en delen van holistische voorbeelden om leven te regenereren.

    Vanaf het begin resoneerde bij ons diep van binnen dat we “de verandering” moesten zijn als we deze visie voor al het leven wilden realiseren.

    In eerste instantie benaderden we de uitwerking van dit verlangen met een flinke portie naïviteit en een nogal romantische blik. We wisten nog weinig over het feit dat in een gemeenschap leven met andere gelijkgestemden, toen we samen kwamen en hierop resoneerde, zou leiden tot zoveel strubbelingen en dat ook onze persoonlijke ontwikkeling geraakt zou worden.

    Natuurlijk, tijdens deze reis hadden we veel meer mooie belevenissen dan vreselijke momenten; inmiddels hebben we geleerd dat het onvermijdelijk is dat er conflicten ontstaan op het gebied van community en het komt veel voor dat het licht en het donker van de groep terugkaatsen in de groep. Deze schermutselingen, deze uitdagingen blijken een zegen te zijn en sterke leermomenten voor allen die ze doorzien, want door ze tegenover je te hebben en ze te omarmen heb je de sleutel in handen om anderen hiermee te helpen in een groter geheel.

    Tijdens alle lessen, hebben we door de jaren heen een stel community regels ontwikkelt. Toen we deze actief gingen volgen. leiden ze ons naar de omkering van conflict en onenigheid naar creatieve wrijving; daarmee zowel het persoonlijke als het collectieve veranderen naar een diepere verbinding.

    We leven en ademen inmiddels deze spelregels en ik ben ervan overtuigd dat we zullen blijven evolueren, zowel de regels als wijzelf. We voelen ons geïnspireerd om hetgeen wat we geleerd hebben te delen en nodigen je uit om te kijken of dit ook jouw leven kan verbeteren….

    Paititi Community spelregels:

    1. Verdien respect voor jezelf en heb respect voor de ervaringen van anderen:

    Deze belangrijke regel omvat vanuit zichzelf alle andere basisprincipes en het nodigt iedereen in de groep uit om stevig te staan (in plaats van het slachtoffer uithangen) in het leven en in relaties. Het hebben van onze eigen persoonlijke ervaringen betekent dat we begrijpen dat onze ervaring en de ervaring van de ander niet hetzelfde hoeven te zijn.

    Een paar simpele handvatten die ons helpen om vanuit die positie te bewegen omvatten:

      – Spreek over jezelf, gebruik ‘Ik’ in plaats van het generaliserende ‘wij’. Door op deze manier je woorden te kiezen geef je ruimte voor een dieper en meer authentieke relatie terwijl tegelijkertijd er geen aannames ontstaan of oordelen over anderen.

      – Niet de ander zwart maken, slecht over spreken of zeggen dat ze het verkeerd doen. Niemand wil graag horen dat ze verkeerd bezig zijn en we gaan ervan uit dat er geen ‘fouten’ zijn. In plaats van ‘fout’ is er wijsheid en onwetendheid. ‘Fout’ kan nooit goed worden, maar onwetendheid kan wel leiden tot wijsheid. Elke situatie en ervaring is een bouwblok of puzzelstukje op weg naar evolutionaire groei.

      Je kan eraan werken om iemands waarneming en zijn verhaal erbij van elkaar te scheiden. Veel meningsverschillen ontstaan simpelweg door een verhaal te maken gebaseerd op een klein stukje waarneming van een bepaalde situatie. Onze hersenen hebben de neiging om de blanco stukken op te vullen en het is goed om te realiseren dat onze verhalen zijn wat ze zijn, namelijk een verhaal. En dat hoeft niets van waarheid te bevatten.

      – Stimuleer nieuwsgierigheid in plaats van oordelen: harde oordelen over iemand of iets is een doodlopende weg. Aan de andere kant kan vragen stellen vanuit een echte nieuwsgierige houding waarom iemand doet zoals hij/zij doet een opening creëren voor een betere communicatie en betere verstandhouding.

        2. Wees transparant – speel geen verstoppertje, verberg je niet:

        Transparantie gaat over belichamen van kwaliteiten zoals openheid, kunnen ontvangen en kwetsbaarheid tonen terwijl het bewustwordingsproces wordt aangewakkerd. Bewustzijn is het belangrijkste medicijn en het is essentieel om bijvoorbeeld een bepaalde kwestie die speelt te kunnen ontwaren.

        Ten eerste gaat die regel voornamelijk om transparant voor jezelf te zijn en de keuze om alles wat op ons afkomt te zien als reflecties van onze innerlijke wereld. Wanneer er iets gebeurt vragen we eerst: “Hoe reflecteert dit op mij? Hoe ben ik hieronder? Ben ik van mijn stuk gebracht omdat iemand iets spiegelt wat ik niet wil zien? “

          Een aanvullende basisregel luidt:

          – Geen geroddel, niet roddelen (over anderen achter de rug om praten op een negatieve of klagende manier). Roddelen lost niets op. Het zorgt juist voor onnodig drama en afleiding van de realiteit. Het is een ieders verantwoordelijkheid om niet te roddelen en ook om anderen daarop te wijzen.

          Ga in plaats daarvan naar de bron van je ongemak – onze persoonlijke ongemakkelijke emoties. Wat de ware oorzaak van jouw emoties en hoe kunnen we deze energie kanaliseren zonder dat het blijft overheersen en anderen zelfs schaadt? Deze zoektocht staat ons toe om de externe factor(en) te benaderen van een gegronde, met compassie en vanuit een nieuwsgierig perspectief. Meditatie kan hierbij heel behulpzaam zijn.

          – Wees niet bang om de confrontatie aan te gaan. Wrijvingen zijn de ruwe componenten voor onze groei en ze met open blik en gegrond tegemoet zien zal voor collectieve groei bewerkstelligen.

          Wees open naar anderen over jouw eigen proces en waar je tegenaan loopt, juist wanneer het anderen ook raakt.

            3. Wees integer en 100% verantwoordelijk:

            Om integriteit te bereiken is een proces nodig om iemands gedachten, woorden, daden en gevoelens op elkaar af te stemmen. Wanneer een groep unaniem 100% verantwoordelijkheid neemt voor al deze aspecten van ons wezen, ontstaat een krachtig en inspirerende ruimte.

            Focus op de oplossingen in plaats van de problemen. Als je het doorziet, kan je het oplossen en de enige manier om er echt profijt van te hebben is door het zelf te ervaren. Dingen fixen is leuk en het maakt anderen blij, met klagen krijg je onrust en ongemak.

            Wees je ervan bewust dat als je er een rommeltje van maakt en het zelf ook weer opruimt dit zowel energetisch en psychisch uitpakt.

            Wees eerlijk en maak aanvullingen. Wanneer je niet integer bent, neem er ook verantwoording voor en wees eerlijk naar jezelf en naar anderen, pas je aan aan degenen die het raakt. Oprechte erkenning brengt je weer terug naar een integere houding.

              4. Eer jouw ware zelf:

              Het is onmogelijk om je dienstbaar op te stellen en andere te helpen als je niet goed voor jezelf zorgt, zeker als je niet zorgt voor de basisbehoeften van het menselijk bestaan. Ga er niet van uit dat anderen jouw gedachten kunnen lezen; communiceer jouw behoeften aan de groep en steun elkaar.

              Erkennen dat er verschillen zijn in wat jij wilt (vanuit conditionering ingegeven) en wat jij nodig hebt om te kunnen groeien en jouw volle potentie te benutten is essentieel hierin. Bij het loslaten van verslavingen bijvoorbeeld, ga je ook hunkeren naar wat vrij komt. 

                5. Oefen aanwezig te zijn voor jezelf en met anderen:

                “De ware meester is op elk moment een beginner.” Wanneer we levenservaringen verzamelen, wordt het steeds moeilijker om te denken vanuit een beginners mindset. We committeren ons om te blijven oefenen om in het Hier en Nu te blijven voor onszelf en voor de ander. Actief luisteren, ongeacht hoeveel we ook denken dat wat er gedeeld wordt, we allemaal al een keer gehoord hebben.

                Het ontwikkelen van een actieve houding in ‘presence’, het in het Hier en Nu jouw aandacht erbij houden, is eigenlijk alles wat er nodig is om ongemak te voorkomen en het is is een grootste bijdrage die je een ander kunt geven en voor de groep als geheel.

                  6. Neem initiatief en wees betrokken:

                  Iedereen in de groep neemt initiatief om volledig toegewijd in te zetten voor de groepsprojecten en bijeenkomsten naast ieders eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is aan een ieder om voordeel te halen uit zijn of haar eigen levenservaring en niemand kan jouw persoonlijke pad voor jou lopen. Elk individu is toegewijd om te dienen als een inspirerend voorbeeld en de verandering in de wereld te zijn.

                  De reis naar het creëren van een ondersteunende en bemoedigende plek voor een bewuste groep, heeft veel begrip en compassie opgeleverd voor alle conflict in de wereld. We zijn erin geslaagd om een dieper compassievol bewustzijn te ontwikkelen omdat we uit de eerste hand mee hebben gemaakt dat zelfs met vredelievende gelijkgestemden op hetzelfde spirituele pad toch conflicten, spanningen en drama plaatsvindt. Het mooie ervan is dat de oplossing begint bij onszelf.

                  Nog meer dan wat abstracte formuleringen zijn deze spelregels een uiting geworden van het bewustzijn van de voorouderlijke generaties voor ons.

                  De dagelijkse praktijk geeft een kader en ruimte om deze oude spirituele gebruiken en inzichten toe te passen in elk moment van ons leven. Wanneer een ieders inspanning gezamenlijk werkt om dit collectieve veld in stand te houden, zal iedere stap in ons leven meer en meer gevuld worden van betekenisvolle, compassievolle en vreugdevolle inzichten over het menselijk bestaan waar we overvloedig uit kunnen delen. Immers, wij zijn golven van bewustzijn. 

                  bronvermelding

                  Vrij uit het Engels vertaald door Catharina de Bruin.

                  Dit artikel is een vertaling van https://uplift.love/6-secrets-for-living-together-in-community/

                  De oorspronkelijke tekst is afkomstig van het Paititi Institute https://paititi-institute.org/