Voedselboswachters gevraagd

henk-en-catharina-planten-frambozen

Idee van Douwe Beerda om van bijvoorbeeld braakliggende terreinen voedselbossen te maken. Voedselbossen zijn een van de onderdelen van permacultuur die over het algemeen veel enthousiasme opwekken en daarnaast zorgt een voedselbos eigenlijk automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde bodems.
Voedselboswachters gevraagd!

Een ideetje wat in me opkwam en ik graag even deel met deze groep om te kijken wie dit willen co creeeren.

Voedselbossen zijn dus echte win win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. Het idee daarom is om proberen het aantal voedselbossen in het Nederlandse taalgebied te laten toenemen. Een eerste opstap daarnaartoe is het idee dat we in elke gemeente in Nederland een voedselbos gaan realiseren. Er zijn momenteel 393 gemeentes in Nederland dus dat is wellicht een mooi getal om te beginnen.

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen neemt meer en meer toe. Met de komst van het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva is er bijzonder helder en geschikt Nederlands materiaal ter beschikking gekomen waar mensen goed kunnen leren.
https://drive.google.com/file/d/0BznRIYxR0GnLNllsVDJGdm9GcEE/view

Daarnaast is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Food Forestry is in Nederland al een aantal jaren actief en heeft in die zin flinke hoeveelheiden praktijkervaring beschikbaar. https://www.facebook.com/FoodForestryNetherlands

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten.
http://voedselbos.arborealis.nl/index.html

Kortom de kennis is aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren, vandaar deze oproep naar voedselboswachters. Wie wil helpen met voedselbossen te realiseren in de eigen omgeving en zo samen te werken met andere voedselboswachters in Nederland om zo gezamenlijk meer en meer eetbare bostuinen te realiseren in Nederland.

Deel deze oproep vooral en als mensen vragen, opmerkingen, aanvullingen, tips, hebben of zich willen aanmelden omdat ze interesse hebben hierin reageer dan vooral onder dit bericht zodat we kunnen zien hoe we elkaar kunnen helpen dit te realiseren.

Al de links hierboven staan onder meer ook in dit artikel over voedselbossen op de permacultuur nederland website. http://www.permacultuurnederland.org/wp/de-eetbare-bostuin/

Interesse om voedselboswachter te worden? Aanmelden kan hier:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ruwPTvlAlwQyyWb49CCCZCztfbtO6G7eb2KH_e2gX1o/edit?usp=sharing

 

voedselbos zwolle